Especials / Horts

[Especial] Els horts okupats i cedits donen vida al barri de Vallcarca

MARTA ANDREU, MARTA GUILLÉN I JAVI PUJOL

Hort Vallcarca

Cada horabaixa l’Hort Vallcarca obre les seves portes al barri per crear xarxa veïnal i com a proposta de model alternatiu a la societat que coneixem. Avui ens hem volgut apropar a veure com es desenvolupava el treball a les hortes, però tot i que el solar estava obert ningú hi treballava. L’època  de l’any i visitar-lo un dimecres potser han influit en la solitud del terreny, situat entre el carrer de l’Argentera i el carrer de la Farigola. Aquí teniu un audiovisual on feim un recorregut per l’Hort de Vallcarca:

El maig de 2012 prop d’una quarantena de vallcarquins es van reunir en assemblea per discutir la creació d’un nou espai de trobada que permetès crear xarxa dins el barri i reactivar la recuperació d’espais en desús. L’hort va ser la sol·lució, tant per reforçar els cultius a la ciutat com per portar-hi a terme activitats que fomentassin el contacte veïnal

L’hort va néixer motivat pels desallotjaments i la demolició dels habitatges del casc antic de Vallcarca que “han envellit, deteriorat i limitat el barri”. Aquest va ser el motiu que va obligar a les veïnes a buscar un lloc on compartir activitats i espais de trobada.

Com a espai alliberat o okupat està obert a tothom cada tarda. L’espai es divideix en zones de cultiu segons les varietats que es cultiven, delimitades per maons recuperats de la parcel·la abandonada quan es va okupar. Durant l’estiu reguen cada dia a partir de les 18h, i els diumenges a les 19h els veïns es reuneixen en assemblea per debatre les tasques de la setmana.

1400008706891

Imatge de Ricard Cugat (El Periódico)

Hort de les Cases

L’Hort de Vallcarca és el referent d’hort okupa al barri, però no és l’única opció per treballar la terra a Vallcarca. El febrer de 2013, el Centre Obert Heura i la Llar de Pau signen un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut Europeu de Dissent per la cessió i gestió temporal del solar que es coneix a dia d’avui com a Hort de les Cases. L’hort urbà té una extensió de 500 m2 i es situa a l’Avinguda de Vallcarca, 120-124, a dos minuts de l’Ateneu Popular de Vallcarca. En aquest cas però, es tracta d’un hort terapèutic dirigit a persones sense casa.

Així, el març de 2013 ambdues organitzacions engeguen un projecte d’hort social. Però què vol dir això? Consisteix en un hort col·lectiu amb vocació terapèutica, d’inserció social i laboral que acull persones en risc d’exclusió social. A través de l’horticultura ecològica es pretén reconstruir un projecte personal i professional de persones amb dificultats per tal de recuperar espais urbans en desús, donant-los un ús agrícola respectuós amb l’entorn.

Hi participen els usuaris de les entitats organitzadores (Centre Obert Heura i Llar de Pau) acompanyades d’un tècnic voluntari que s’encarrega tant del dia a dia de l’hort com de la formació, la gestió i l’organització. Tres dies a la setmana de 10 a 13h hi treballen 14 persones en grups petits, fent un cultiu ecològic que abasta tots els processos de les plantes: des de la germinació fins a la collita. I a qui es destina el producte? Es consumeix al menjador de Llar de Pau i les restes orgàniques serveixen de compost al mateix hort.

fonts: El Periódico

Centre Heura

Ateneu Popular de Vallcarca

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s