Cooperatives

Del carrer a l’Ateneu: la cooperativa Valldures segueix treballant per un nou model de consum

Les unitats familiars recullen les seves cistelles @hortikupa_bcn

Les unitats familiars recullen les seves cistelles @hortikupa_bcn

JAVI PUJOL-Ja fa més de cinc anys que els integrants de la Cooperativa de consum agroalimentària Valldures es reuneixen cada dimecres per recollir les seves cistelles de productes ecològics i socials. Les paneres, que porten un sortit d’uns 8 kg de fruita i verdura, venen acompanyades de formatges (o productes lactis de cabra), pa i ous ecològics. Puntualment tenen productes extraordinaris que es comanen amb anterioritat: avui ha estat el torn del xai ecològic. Com explica en Jordi, integrant de Valldures, el projecte va néixer al carrer i va impactar dins el món de les cooperatives per ser l’única que no tenia un espai per reunir-se. No va ser fins a principis del 2011 en que van establir-se a l’Ateneu Popular de Vallcarca -al carrer Avinguda de Vallcarca, – per intercanviar aliments i gestionar el projecte. Així, des de 2011 l’Ateneu s’omple cada dimecres de formatges, ous, enciams, taronges, pomes, cebes, pa… Aquí teniu el vídeo de presentació -una mica desactualitzat- dels temps en que Valldures es reunia al carrer.

Passades les 21:30h el Llull, proveïdor principal de Valldures des de que va néixer el projecte, ha arribat amb la seva furgoneta blanca i els cooperativistes han anat descarregant les cistelles i col·locant-les al carrer per repartir-les posteriorment. Els productes del camp del Llull -verdures i fruita- provenen del Vallès Oriental, concretament de Parets del Vallès. Actualment la cooperativa la composen 14 unitats familiars que, al seu torn, poden estar formades per diverses persones que es reparteixen els productes.

Les cistelles que ha portat el Llull @hortikupa_bcn

Les cistelles que ha portat el Llull @hortikupa_bcn

Les comandes són fixes, i per no tenir certa regularitat i estabilitat les llistes de la cooperativa són tancades. Tot i això en Jordi ha afirmat que “qualsevol persona que vulgui afegir-se sols ha de venir a una de les nostres assemblees i en parlem”. Els cooperativistes recullen setmanalment la seva panera de productes ecològics i de proximitat per uns 13 euros a la setmana. Els objectius de Valldures? Avançar cap a un consum alimentari crític i responsable a través de productes locals, ecològics i socialment justos, aconseguir una relació directa amb les productores, fomentar la participació en el funcionament i la gestió de Valldures i, finalment, generar teixit social al barri. Podem dir doncs que en els més de cinc anys de vida de la cooperativa ha evolucionat de manera significativa: del carrer a l’Ateneu, la lluita per la sobirania alimentària a Vallcarca s’ha mantingut viva.

Anuncis

One thought on “Del carrer a l’Ateneu: la cooperativa Valldures segueix treballant per un nou model de consum

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s