Cooperatives / Especials

[Especial] La cooperativa de consum Pinyol Vermell, una passa més en la lluita per la sobirania alimentària

Les cistelles a La Torna/pamapam.org

Les cistelles a La Torna/pamapam.org

JAVI PUJOL– L’Ateneu La Torna va demostrar el passat 4 de febrer -com cada dimecres entre les 19h i les 22h- la seva preocupació per l’alimentació ecològica i de proximitat. Ho fa donant un lloc per reunir-se a les famílies que formen Pinyol Vermell, una cooperativa de consum agroecològic de la Vila de Gràcia que vol ser “un altre model de consum i un espai de compromís social”. Les 25 unitats familiars que formen Pinyol Vermell van passar a recollir les seves cistelles al carrer Sant Pere Màrtir 37 com cada setmana, una cistella que conté com a mínim verdura, 1 kg de cítrics i un pa de Can Perol. Sota l’expressió mallorquina “de pinyol vermell”, que vol dir “extremadament bo, de qualitat” es formà aquesta cooperativa que ofereix productes locals, de temporada, directament adquirits a l’agricultor/a, ecològics i de qualitat.

Qui abasteix als pinyolaires?

Perquè la iniciativa Pinyol Vermell pugui funcionar ha de tenir un proveïdor principal que abasteixi els pinyolaires de fruita i verdura, els productes principals de la cistella. Els encarregats de fer-ho són Andreu i Marta de La Nansa, que cultiven sota els criteris de producció agroecològica i de qualitat en uns terrenys del Vallès Oriental. La fruita, en canvi, venen directament d’un productor de València. Dins les cistelles que es van repartir el passat dimecres trobem pa de Can Perol, un conjunt de productors i distribuïdors del Baix Llobregat a qui els cooperativistes poden fer una comanda extra. Què poden adquirir a Can Perol? Sucs, melmelades, salses, llegums, pastisseria… Un conjunt de productes elaborats que els pinyolaires poden apuntar a mà en un taulell de suro el primer dimecres de cada mes a les 20h, en que es celebra l’assemblea. No s’ha de pensar que les cistelles es limiten a aquests productes, ja que Pinyol Vermell fa comandes extraordinàries al llarg de l’any. Entre aquestes trobem la carn de Cal Martí, formatges de llet de cabra madurats durant un mes i formatges amb aiguardent de Formatges Puigcerver, productes en conserva de Cal Valls, oli de la Cooperativa Agrícola Cabacés, ous ecològics i excedents de verdures de La Tavella i els pollastres ecològics de Cal Roio. Fins i tot adquireixen setmanalment cafè procedent de les comunitats Zapatistes de Chiapes.

Els pinyolaires recullen les cistelles/ @nisantnimartir

Els pinyolaires recullen les cistelles/ @nisantnimartir

Objectius i organització de Pinyol Vermell

Al web de Pinyol Vermell trobem quins són els seus principals objectius: crear un model de consum alternatiu, un espai de compromís social, un punt de trobada per generar discurs, debat i que contribueixi a la formació personal i col·lectiva. En definitiva, “respondre a la nostra responsabilitat com a consumidors/es enfront les dinàmiques habituals del mercat”. I un dels punts indispensables per avançar cap als ideals que els pinyolaires han establert és un organització transparent i cooperativa. En primer lloc consideren important participar en els espais de diàleg i contacte dins el barri, per això “participem activament en la xarxa de Cooperatives amb Gràcia”. Els primers dimecres de cada més els pinyolaires es reuneixen en assemblea per discutir i decidir el futur de la Cooperativa a través del consens. La cooperació no sols es troba al nom: cada setmana, dues unitats familiars s’encarreguen d’organitzar les cistelles i supervisar les recollides que es fan. Ningú cobra dins Pinyol Vermell. Les famílies van fent els seus pagaments setmanal o mensualment, i cada any aporten una quantitat decidida en assemblea per les despeses mínimes de la pròpia Cooperativa. Un exemple de cooperació veïnal per un consum ecològic i de proximitat que suposa una passa més en la lluita per la sobirania alimentària.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s