Alimentació / Cròniques

[CRÒNICA] El Barri de Porta acull les Jornades de Sobirania Alimentària

SONY DSC MARTA ANDREU.- El 28 de febrer van tenir lloc a la plaça Sóller de Barcelona les Jornades de Sobirania AlimentàriaNo tindràs una feina DIGNA en la puta vida, Cooperativitza’t. Es tracta d’un projecte engegat per diferents entitats i persones, tant del barri de Porta, com d’arreu de Catalunya, amb la intenció de concretar projectes sòlids per ajudar a minimitzar les necessitats de l’entorn amb la creació i desenvolupament de llocs de treballs dignes com també, de la Sobirania Alimentària i comptar amb aliments de confiança proximitats i a preus justos per tothom, que garanteixin una alimentació equilibrada, suficient i saludable.

Les jornades es dividien en una sèrie de tallers i xerrades que s’exposen a continuació amb els seus participants corresponents:

HORARIS TALLERS
9:30 a 10 Acollida i presentació
10 a 11 Taller: Cooperativisme – Col·lectiu Ronda, InoTool Project
11 a 11:30 Descans
11:30 a 12:30 Taller: diferents models d’associacionisme i comercialització.EcoXarxa-CiC + Projecte Cruïlles.
12:30 a 13:30 Taller: Criteris socials. Miquel Vallmitjana – expert en cooperativisme

13:30 a 16 Dinar popular
16 a 17 Taller: Producció. La Veganeria, El Cor de la Llavor

17 a 18 Taller: L’hort com a cohesió social. Can Masdeu, PAH SAlt, Porta’m a L’Hort

18- 18:30 Descans
18:30 a 19 Posada en comú

Durant l’acollida i la presentació s’han exposat els temes i activitats que es durien a terme durant les jornades. S’han presentat les 3 línies bàsiques de les jornades: Sobirania Alimentària, Agroecologia i Economia Social i Solidària.

La Sobirania Alimentària és el dret dels pobles a determinar les polítiques agrícoles i alimentàries que els afecten de tal manera que puguin decidir i accedir lliurement a la terra, als recursos naturals, a poder alimentar-se de forma sana i saludable amb aliments lliures de transgènics, a protegir i regular la producció i el comerç agrícola interior per tal d’aconseguir un desenvolupament sostenible i garantir la seguretat alimentària. Amb tot això es pretén trencar amb les polítiques agràries neoliberals imposades per l’Organització Mundial del Comerç, el Banc Mundial i el Fons Monetari Internacional.

L’agroecologia és la disciplina científica que tracta l’estudi i classificació dels sistemes agrícoles, tot considerant la perspectiva ecològica i socioeconòmica d’una manera integrada. El seu objectiu bàsic és intentar crear agroecosistemes similars als ecosistemes naturals, que s’insereixin harmònicament a la natura. Durant els últims anys, l’agroecologia ha estat considerada com la proveïdora dels fonaments científics de nous models d’agricultura sostenible, en proporcionar conceptes i principis adients per administrar i conservar els recursos dels sistemes agrícoles.

L’Economia Social i Solidària (ESS),no és l’economia dominant ni majoritària al món, però tampoc és insignificant, qualitativament ni quantitativament. La conformen multitud d’iniciatives de producció, comercialització, consum i finançament que funcionen dia a dia sota lògiques més democràtiques, equitatives, solidàries i respectuoses amb les persones, el medi ambient i els territoris que no pas les empreses capitalistes. Adopten la forma de cooperatives i altres empreses de propietat col·lectiva (de productors/es, consumidors/es o usuaris/es), d’associacions dedicades al camp social o al desenvolupament local, de xarxes d’intercanvi, d’horts comunitaris, de sistemes de gestió comunal, de pressupostos públics participatius, etc.

No només es va tractar el tema de l’alimentació sinó que el cooperativisme i el tema de la feina van ser molt importants. S’intentava plantejar la idea d’un altre tipus de sistema productiu no tant empresarial o capitalista, un sistema més cooperativista. Segons en Julio, el què els barris estan intentant és fer projectes per aquelles persones que es troben risc d’exclusió social, rebutjades pel sistema capitalista. Que el que realment plantegen les jornades és exposar en un estat de crisi, la problemàtica que tenim sobre l’alimentació, intentar buscar solucions i debatre-les en una sèrie de conferències.

L’espai de la plaça es va dividir en dues parts, la part superior destinada al mercat d’artesania, on hi havia diferents paradetes de menjar ecològic, roba i altres productes relacionats amb les jornades des de les deu del mati fins a dos quarts de dues. En David, un dels nois que tenia una parada de menjar ecològic on oferia tot tipus d’empanades, ja sigui de verdures, de tofu o de poma, entre molts altres productes, també participava en la xerrada de producció (xerrada sobre gent que elabora aliments) per tal d’explicar el seu projecte de El cor de la Llavor, juntament al projecte La Veganeria. A més, a la plaça hi havia servei de bar durant tot el dia, i un escenari amb música. Més tard, des de la una i mitja fins les quatre es va fer una paellada popular. A la part inferior de la plaça és on es duien a terme totes les xerrades i tallers.

Les jornades s’han dut a terme a la plaça Sóller, un espai creat als anys 80 i  que va ser una de les places més grans que es van construir durant aquella època però que malauradament s’ha quedat en un estat de deteriorament tot i haver rebut diferents reformes. Per tant, un dels motius de situar les jornades en aquest espai és que, des de l’Associació de Veïnes i Veïns del barri de Porta s’està intentant que ens els locals de sota es faci un centre comunitari o un ateneu per les diferents entitats.

Més tard, entre cinc i sis de la tarda va tenir lloc el taller sobre l’Hort com a cohesió social on han participat Can Masdeu, PAH Salt i Porta’m a l’Hort. Durant el taller diferents col·lectius explicaven les seves experiències sobre els horts urbans, entre ells hi havia el cas de PAH Salt, una entitat que va ocupar una casa a Salt i després van fer un hort al costat però que gràcies a la pressió veïnal van poder quedar-se amb la casa però no van poder fer-ho en el cas de l’hort.

 Les jornades han estat organitzades per Avv Porta, Federació Entitats Transforma Porta, Asc. 500×20, ASiA, Assemblea Aturats de Nou Barris, Asc. Juvenil S.Cultural Porta, Porta’m a L’Hort, Agrupament Scout Creu del Sud.

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s