Alimentació / Especials

[Especial] El PLAT celebra un dinar reciclat per les voluntàries del Gran Dinar de Barcelona

Imatges de Alba Alvarez de EL PLAT

Imatges d’Alba Alvarez de EL PLAT

Imatges de Alba Alvarez de EL PLAT

Imatges d’Alba Alvarez de EL PLAT

Cartell amb el menú a plça Diamant @hortikupa_bcn

Cartell amb el menú a plça Diamant @hortikupa_bcn

 

 

 

 

 

 

 

JAVI PUJOL– Des d’ahir dissabte a les 15h, l’Ateneu Rosa de Foc, situat al carrer Robí de Gràcia, ha acollit als integrants del PLAT (Projecte Local d’Aliment Transformador). La causa? El reciclatge i l’elaboració d’un dinar dirigit als participants del Gran Dinar de Barcelona, organitzat per la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA) el passat mes de novembre. Tot i estar obert a tothom, aquest dinar no és com la resta -que es celebren cada 15 dies per reunir-se, cuinar i entaular-se-, sinó que va adreçat a valorar conjuntament la participació al Gran Dinar. La trobada ha tengut lloc a la assolejada Plaça del Diamant de Gràcia, amb l’assistència de prop d’una cinquantena persones i oferint un variat menú reciclat compost per fideuà de verdures, arròs amb pollastre i consomé d’enciam, acompanyat de pa reciclat. Hi ha pogut participar qualsevol persona interessada i sense haver de pagar res pel dinar, ja que es fa amb aliments recuperats.

L’elaboració d’una iniciativa com aquesta porta el seu treball al darrere, per això ahir passades les 15h un grup de persones van dirigir-se al mercat de l’Abaceria per reciclar els aliments que es malbaraten cada dia als mercats. Gràcies a aquesta acció, avui els participants del PLAT s’han reunit a les 11.30h del matí a l’Ateneu Rosa de Foc per cuinar plegats tots els aliments que es recolliren ahir. “Saber que allò que ens alimenta hauria acabat a les escombraries és una experiència que convida a prendre consciència del sistema actual de producció i distribució i a tenir una evidència de que els sistema capitalista genera unes dinàmiques de malbaratament intolerables”, afirmen els integrants del PLAT.

Imatges de Alba Alvarez de EL PLAT

Imatges de Alba Alvarez de EL PLAT

Els assistents esperen el dinar @hortikupa_bcn

Els assistents esperen el dinar @hortikupa_bcn

 

 

 

 

 

 

 

 

El Gran Dinar de Barcelona

Tot just es compleixen tres mesos des de que un grup d’uns 150 voluntaris de la PAA i la Fundació Alícia -amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona- va organitzar a la plaça dels Àngels de Barcelona un Gran Dinar on es van servir 4.115 racions de menjar recuperant més de quatre tones d’aliments malbaratats. Van comptar amb la col·laboració de distribuïdors, empreses, pagesos i entitats socials que van cedir unes dues tones de menjar que tot i ser aptes per al consum no es comercialitzen. En total es van preparar 5.000 racions de sopa de verdures i una macedònia de fruites, tot reciclat. Els excedents no cuinats es van repartir entre els assistents i els menjadors socials més propers.

Com ha fet públic la PAA després del Gran Dinar, “era una iniciativa que buscava provocar un canvi emocional en la percepció del malbaratament alimentari per part de la ciutadania i els agents responsables del cicle d’aliments”. Va ser una eina per fer visible que a Catalunya anualment es malbaraten unes 260.000 tones d’aliments, i projectes com aquests luiten contra el malbaratament i donen una passa més en el camí d’assolir la sobirania alimentària.

El PLAT i la PAA

La PAA és una associació sense ànim de lucre creada a Barcelona el 2014 que pretén generar un espai de xarxa i d’acció conjunta entre les diferents iniciatives, entitats i institucions que promouen una cultura de l’aprofitament dels aliments malbaratats. 

Una d’elles és EL PLAT de Gràcia, un menjador popular al barri de Gràcia que va sorgir fa més d’un any com una resposta a la quantitat de menjar que es llença diàriament i amb l’objectiu de crear estructures autogestionades i espais d’intercanvi i participació ciutadana. Està format per veïns i veïnes del barri que prenen les decisions en consens per tal de ser un espai de participació i intercanvi. Amb l’alimentació com a dret fonamental i accessible per a tothom, EL PLAT pretén ser una trobada socialment transformadora que aprofita el menjar malbaratat per generar una cultura de l’aprofitament, de consum responsable i de sobirania alimentària. Per això diuen que s’ubiquen a l’Ateneu Rosa de Foc, perquè és un espai d’acció i de pensament crític.

http://aprofitemelsaliments.wordpress.com/

http://elplatdegracia.blogspot.com.es/

http://eldigital.bcn.cat/el-gran-dinar-barcelona-2014-aconsegueix-recuperar-prop-de-dues-tones-daliments_111268.html

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s