Especials / Horts / Moviment Okupa

[Especial] Can Masdeu obre les portes com cada dijous per fer una jornada de treball

IMG_0101MARTA ANDREU.- Can Masdeu és una xarxa de projectes que es troba situat enmig de la muntanya de Collserola. Es tracta d’un terreny de 35 hectàrees que forma part del Parc Natural de Collserola i pertany a l’Hospital de Sant Pau i la Santa Creu. El territori va començar a ser custodiat per diferents col.lectius a partir del desembre de 2001, que el van recuperar com a un espai agrícola i social.

Durant segles Can Masdeu havia sigut una masia fins que va servir com a espai per posar en quarantena a gent amb lepra, més amunt, trobem Sant Llàtzer, un hospital abandonat, també propietat de l’Hospital de Sant Pau, construit fa 30 anys i que va servir per allotjar als últims malalts de lepra quan Can Masdeu va deixar de ser una “leproseria”. Més tard, també es va convertir en un reformatori per a nens amb problemes. Tot i això, quasi sempre ha estat abandonat i actualment s’utilitza com a magatzem.

Aquest projecte mobilitza a centenars de persones que estan vinculades als 5 projectes que gestionen la vall: La comunitat de vida de Can Masdeu, el Punt d’Interacció de Collserola (PIC), l’assamblea d’Horts Comunitaris, els projectes de les visites d’Educació Agroecològica i la Permacultura Barcelona: Bosc comestible, Hort permacomunal i Bloconstrucció.

La comunitat: Can Masdeu és un habitatge cooperatiu on hi habiten 24 adults i 6 nens i s’organitza a partir d’assamblees. Els models d’organització, els recursos i les tecnologies les utilitzen de manera que la seva petjada ecològica sigui la més petita possible. La comunitat s’encarrega de rehabilitar els edificis, dinamitzar el centre social i coordinar els projectes de la vall, d’aquesta manera el seu model

de gestió no es basa en el salari sinó en el troc, és a dir, el sostre, l’alimentació i una intensa vida social, política i cultural.

El Punt d’Interacció de Collserola (PIC): És el centre social de Can Masdeu. A fora del PIC hi ha un jardí amb taules, cadires, un punt d’aigua potable, latrina, urinari i murals informatius. El programa del PIC ofereix activitats molt diverses com del camp de l’agroecologia, la permacultura, l’artesania, l’autogestió de la salut, la dansa, el teatre, el pensament crític i els diumenges s’ofereixen gratuïtament tallers, xerrades, projeccions, actuacions,etc. A més, els diumenges el PIC obra uns espais permanents com seria la Oficina Rurbana, que ofereix eines per a la repblocació rural i la ruralització urbana, la Botiga gratis, un espai on dones roba i te l’endus de manera gratuïta, i el Rurbar, un bar que ofereix productes ecològics i artesanals i dinamitza els àpats populars.

L’Assamblea d’Horts Comunitaris: És un moviment de reapropiació veïnal de la terra. El projecte es va iniciar IMG_0095el 2002 a demanda del veïnat que amb l’ocupació van veure la possibilitat d’aprofitar una terra que havia estat vetada per l’Hospital. Tot això ha creat un espai de relació comunitària intergeneracional al barri, comprès per un centenar de persones que treballen unes 35 parcel.les. La gestió de les terres es fa a partir d’una assamblea mensual. Tal i com ens ha explicat una de les noies que hi treballava, cada dijous Can Masdeu obre les seves portes des de les 10:00 del matí fins les 15:00 del migdia per a què tothom que vulgui vingui a donar un cop de mà amb els horts i al finalitzar la jornada es fa un dinar popular obert per tots aquells que han contribuït. Els productes que es planten depenen de l’època de l’any, ara, a l’hivern, sobretot es planten cols, espinacs, bledes i enciams, en canvi, a la primavera es planten més pastanagues, pèsols, faves i a l’estiu, es cultiven més les Olenaceas com els tomàquets, carbassons, pebrots i albergínies.

Les visites d’Educació Agroecològica: És una activitat orientada a nens i adolescents que combina una visita guiada per la vall amb tallers pràctics d’agricultura ecològica i altres temàtiques.

La Permacultura Barcelona: És un projecte que intenta imitar la funció de les reserves naturals aplicat als boscos que tenen al seu avast, és a dir, creen petits ecosistemes per a la producció d ‘aliments, el reciclatge de residus i l’atracció de la biodiversitat.

A Can Masdeu reivindiquen la defensa agroecològica de Collserola i una gestió pública de la vall ja que estan convençuts de que la terra és de qui la treballa.

Fa 13 anys que es va ocupar Can Masdeu i només hi hagut un intent de desallotjament mesos després de la ocupació del terreny. Van rebre un avís de desallotjament, i la resposta dels habitants de la comunitat va ser penjar-se durant 3 dies a la façana de la casa sense menjar ni beure ja que la policia va tallar el subministrament. Finalment,la jutgessa va dictar el veredicte apostant pel dret a la vida abans del dret a la propietat. Des de llavors no han rebut més avisos.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s