Alimentació / Especials / Extra

[Especial] Com afectarà el TTIP a l’alimentació?

Cartell de la Xerrada al CSOA La Indústria

Cartell de la Xerrada al CSOA La Indústria

JAVI PUJOL– Durant aquest mes de febrer hi ha hagut nombroses xerrades i debats en rebuig al Tractat de Lliure Comerç on han participat partits polítics com la CUP o Podemos, activistes com Esther Vivas o organitzacions ecologistes com Ecologistes en Acció. El passat 7 de febrer el CSOA La Indústria va acollir una xerrada-debat en el marc de la campanya “No al TTIP”, organiitzada per l’Assemblea de Drets Socials de l’Eixample dret (ADSE) i sota el nom “Desmuntant el TTIP”. Va comptar amb la participació de Carmen Murias, de la Marxa Mundial de les Dones, i Diego Duran, d’Ecologistes en Acció. Durant la ponència es va parlar del context global del tractar i la seva afecció a nivell internacional d’aquest tractat i altres que s’estan negociant al mateix temps. A més es va concretar en les repercusions a nivell social, laboral i ambiental i com afectarà al món patriarcal i als serveis públics. L’existència d’aquesta xerrada a servit per fer-nos la pregunta “Com afectarà el TTIP a l’alimentació?

El TTIP (acrònim en anglès de l’Associació Transatlàntica pel Comerç i la Inversió), és un tractat de lliure comerç que s’està negociant actualment entre la Unió Europea i els Estats Units en el camí de la implantació d’un model econòmic neoliberal. Nombrosos països, entre els quals hi ha l’estat espanyol, s’han adherit a la necessitat de que s’imposi el TTIP per garantir la competitivitat. Deixant de banda la dimensió social i econòmica del tractat, hi ha tres punts que afecten a la sobirania alimentària i els productes que consumim.

Els transgènics

Els cultius i aliments transgènics són organismes modificats genèticament i han estat en el punt de mira des de que es van iniciar les negociacions del TTIP. La Comissió Europea, que és l’encarregada de negociar el tractat, és partidària d’aquesta tecnologia però no ha arribat a la seva implantació total per la mobilització ciutadana i el rebuig de molts estats de la Unió Europea. Degut a això no tenen massa rellevança, sinó que tan sols es permet el cultiu d’un transgènic (el blat MON 810 de Monsanto). També a la UE estan presents 60 transgènics autoritzats per al consum que s’importen en grans quantitats per incloure’ls al pinso dels animals, que després poden ser utilitzats per produir carn, llet o ous i arriben a les persones a través de la cadena alimentària.

Les propostes europees debilitarien les limitacions dins el cultiu de transgènics, la presència d’hormones al bestiar, l’ús d’agrotòxics o l’etiquetatge d’aliments. Als EUA es cultiven més de 150 transgènics diferents com la soja, el blat, el cotó, la canya de sucre, etc. Aquesta cultura d’aliments processats ha portat al punt que els transgènics no necessiten ser avaluats abans de comercialitzar-se, ja que fa tres anys es va assimilar el concepte “equivalència substancial” entre les varietats transgèniques i les convencionals.

Els drets dels animals

El TTIP vol suprimir les barreres comercials no tarifàries entre la UE i els EUA, posant de manifest el risc de debilitament de les normes que regulen les condicions de vida animal. La UE actualment regula la protecció dels animals de la “finca al plat”: prohibeix les hormones i és menys permisiva amb els pinsos transgènics i tòxics. A més té una Directiva (la 2010/63/EU) que planteja “reemplaçar, reduir i refinar” l’ús d’animals per propòsits científics i es va comprometre a respectar el benestar animal al Tractat de Lisboa de la Unió Europea el 2009.

La situació als EUA és ben diferent, la legislació federal sols inclou una mica de protecció per al sacrifici que convertirà l’animal en un producte, però en general és una legislació pobre. Però en general es té una visió permisiva: es permet la clonació d’animals per al “consum humà”, accepta l’experimentació animal per productes de cosmètica i neteja… Fins i tot la seva legislació per al transport d’animals és del 1873, ha afirmat eldiario.es. Per això si es mira el TTIP des de la perspectiva dels drets animals és un clar aprofundiment en la mercantilització d’éssers vius, ja que no qüestiona en cap moment el sacrifici de 60.000 milions d’animals terrestres i 1 bilió d’animals marins per al consum humà. A més les negociacions es fan amb la voluntat d’expandir el comerç i les inversions entre les dues superpotències a base d’un major consum de productes ramaders.

El perill mediambiental i agrari

El sector agrari, encarregat de produir els aliments que fan perdurar la humanitat, també es veu impregnat de les negociacions del TTIP que podria produir unes 430.000 deslocalitzacions, com ha afirmat la Fundació Austríaca d’Investigació per al Desenvolupament. Això suposa una tendència a allunyar el punt de producció i el punt de consum, multiplicant-se els transports de les matèries primeres i els productes manufacturats i contribuint a l’escalfament global. L’eliminació del principi de precaució existent a la UE legalitzarà 30.000 substàncies químiques prohibides per la seva toxicitat qie acabaran contaminant les aigües i arribant als humans per la cadena alimentària.

Actualment, el sector agrari és dels pocs sectors on el aranzels són una mica més alts, i l’eliminació d’aquests amb la implantació del Tractat de Lliure Comerç, juntament amb l’autorització de productes i pràctiques pròpies de les grans plantacions dels EUA dificultaran la competició amb les explotacions nord-americanes. Això és un model agrari basat en grans explotacions propietat de grans empreses, caracteritzat pel monocultiu i els pesticides. A més de trencar per complet el sistema agrari europeu, la figura del petit pagès es veu desprestigiada i en perill.

El que sona a conspiració és que sembla que tot el tema sembla estar orquestrat per les grans corporacions alimentàries, com ha afirmat 20 minutos, fins al punt que ni tan sols els membres del Parlament Europeu poden accedir als borradors de les negociacions. En canvi, les organitzacions que representen els interessos de les corporacions ja des de l’any 2012 intercanvies informació amb els equips negociadors sobre els temes clau del tractat. L’organització de consumidors CECU van insistir a Periódico Diagonal que les persones consumidores a Europa «tenen dret a escollir el que mengen. Igualar la normativa europea amb la nord-americana en matèria de seguretat alimentària suposa un retrocés sense precedents als drets de les persones consumidores». Des d’Hortikupa pensem que aquest és un tema que s’ha de seguir des de ben a prop, per això aquesta setmana entrevistarem a Esther Vivas, activista, periodista i investigadora en moviments socials i polítiques agrícoles i alimentàries que ens parlarà dels perills del TTIP en la sobirania alimentària.

Recursos i fonts:

http://www.elmanifiesto.com/articulos.asp?idarticulo=4986
http://es.euronews.com/2015/02/13/el-tratado-de-libre-comercio-entre-la-union-europea-y-los-estados-unidos/
http://blogs.20minutos.es/el-nutricionista-de-la-general/2015/02/13/el-tratado-de-libre-comercio-entre-la-ue-y-los-eeuu-ttip-y-los-alimentos/
http://www.gastronomiaycia.com/2015/02/06/el-tratado-de-libre-comercio-con-estados-unidos-es-una-amenaza-para-la-seguridad-alimentaria-de-europa/
http://www.elnortedecastilla.es/salamanca/201502/14/podemos-denuncia-efecto-ciudadanos-20150214122742.html
http://www.zoomnews.es/480923/actualidad/mundo/tratado-estados-unidos-y-europa-que-nos-cambiara-vida
http://www.gurusblog.com/archives/ttip-tratado-de-libre-comercio-europa-eeuu/26/01/2015/
http://m.publico.es/internacional/1900083/los-transgenicos-quedaran-fuera-del-tratado-comercial-entre-ue-y-eeuu
http://www.20minutos.es/noticia/2376034/0/sanchez-muniain-pide-bruselas-que-se-defiendan-denominaciones-origen-tratado-comercial-con-usa/
http://www.laintervia.cat/2015/02/06/leixample-engega-el-debat-sobre-el-ttip/
https://ttipsecret.wordpress.com/2014/10/16/se-abre-la-veda-de-los-transgenicos-viene-el-ttip/
https://www.diagonalperiodico.net/global/24114-entrada-masiva-alimentos-transgenicos-europa.html
http://www.eldiario.es/caballodenietzsche/TTIP-peligro-animales_6_345125507.html
http://burgos-dijital.blogspot.com.es/2014/12/ttip-y-medio-ambiente-dos-conceptos.html

Anuncis

One thought on “[Especial] Com afectarà el TTIP a l’alimentació?

  1. Retroenllaç: [Entrevista] Esther Vivas: “Replantejar-nos el model d’alimentació és profundament revolucionari” | Hortikupa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s