Cròniques / Extra / Horts

[Crònica] La trobada de Repoblament Rural es reuneix a l’Ateneu La Torna per presentar Can Tonal

Cartell de la trobada

Cartell de la trobada

JAVI PUJOL– L’Ateneu Independentista La Torna de la Vila de Gràcia ha acollit en el dia d’avui, 8 de febrer, una trobada de totes les persones que volen fer el salt a l’autogestió rural o que ja l’han fet i volen ajudar a més gent a fer-ho. La trobada s’ha fet sota el nom de Repoblament Rural, un grup de projectes, individus i col·lectius que es reuneixen periòdicament per contribuir a fer un pas des de l’actual societat tecno-industrial cap a una societat formada per comunitats autònomes i sostenibles, considerant l’autonomia i la sobirania alimentària com a pilar fonamental per tal de desenvolupar una existència basada en la llibertatm, el respecte, la consciència i la responsabilitat.

La trobada ha començat pasades les 11 del matí a La Torna, al carrer de Sant Pere Màrtir, agrupant al voltant d’una cinquantena de persones partíceps o interessades en projectes d’autogestió rural. Per contextualitzar la temàtica dos habitants de Casa Selba, un projecte que va néixer fa prop de 4 anys amb la okupació d’una vall de la Confederació Hidrográfica de l’Ebre (CHE), a Clamosa (Osca), han explicat la seva experiència amb l’okupació d’aquesta finca de La Selva. Actualment hi viuen quatre adults i 3 nens de menys de 5 anys, fet que com han explicat implica una falta de gent que participi de manera estable al projecte. Això es deu, entre altres factors, a les tanques que dificulten l’entrada als camins que porten a la finca. Els habitants han d’entrar per Caneto, al nord de Casa Selba, i llavors fer el viatge caminant, en un cotxe 4×4 o en ase. Com ha afirmat un dels okupes, les dificultats d’accés que la CHE imposa a Casa Selba es veu compensada amb certa tranquil·litat legal, però també comporta una autogestió obligada i dificultats per trobar gent. Per tal que els diferents integrants de Casa Selba tenguin un espai més “individual” s’han construit cabanes amb palla i fang a les diferents Jornades d’Okupació i Agitació Rural que han celebrat, i sent poca gent tenen un “excès d’espais”. Els habitants han fet ressó en que estan oberts a visites i noves incorporacions i han explicat projectes futurs com un projecte d’educació primària i el projecte a gran escala de repoblar la vall sencera. Per aconseguir un motor econòmic s’estan plantejant fer oli amb la gran extensió d’oliveres de les que disposa la vall. Han acompanyat la presentació amb un vídeo de Contrainfos de les Jornades de l’any passat:

Prop de les 12:00h, quatre joves de Can Tonal de Vallbona han començat la presentació del seu nouvingut projecte, que va començar el juny de 2014 amb la compra a terminis d’una finca a Sant Antoni de Vilamajor, però que com han afirmat “va començar abans amb un any d’assemblees setmanals al Banc Expropiat de Gràcia”. Com han explicat els integrants, l’espai consta d’una massia i una antiga granja, formada per dues naus de 400 m2. Fins ara han estat treballant en la rehabilitació d’una d’aquestes naus centrant-se sobretot en l’aïllament tèrmic de la mateixa, fet a base de palés, fang i palla i que “ens està anant molt bé aquest hivern”. A més han fet un sistema de calefacció natural i teulades amb palla i fustes. L’aigua la treuen dels tres pous dels que disposa l’espai. Llavors han explicat l’organització econòmica dels 8 integrants de Can Tonal, basada en una economia col·lectiva on cadascú aporta el que pot: l’objectiu és “trencar amb la idea que qui aporta més diners té més poder”. Han arribat a afirmar que és “com casar-se amb 8 persones”. Han format una cooperativa de consumidors i usuaris per tenir un resguard legal, però “sols és una eina del sistema”. Can Tonal es centra ara en la rehabilitació general de la finca, fer treballs col·lectius per tal de crear un nexe rural amb altres projectes semblants, fer una horta comunitària i, sobretot, “seguir amb la construcció de la relació de confiança i amistat que tenim”.

Unes 50 persones a la trobada  (imatge de @nisantnimartir)

Unes 50 persones a la trobada (imatge de @nisantnimartir)

La trobada ha prosseguit amb un petit debat entorn el Repoblament Rural i consells que s’han donat entre els diferents projectes, com la Cooperativa Integral Catalana que ha fet ressó en que la sobirania alimentària és un pilar clau per l’autogestió i que la seva Xarxa d’Habitatge vol orientar tots aquests projectes, d’okupació o no, que busquen en el retorn a la vida rural i autosuficient. La jornada ha seguit amb presentacions individuals i un dinar “de traje” a les 14:00h.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s