Horts

L’Hort Comunitari obre les seves portes per la jornada de treball

JAVI PUJOL– L’Hort Comunitari del SONY DSCClot, situat al carrer Nació, ha obert les seves portes com cada diumenge de 11h a 14h amb l’objectiu d’obrir-se al barri i que qualsevol persona interessada pugui treballar a l’espai. Tot i ser un dia de portes obertes, la mobilització ha estat escassa, tan sols s’hi trobaven n’Antonio i en Xavi, dos veterans d’aquest hort ecològic que es va okupar el juny de 2007. Degut a l’època de l’any no hi ha hagut molta feina a fer, ja que la humitat i lespluges permeten als horticultors no haver de regar tan sovint com en l’estiu. La poca mobilització no sorprèn, ja que com han explicat a Hortikupa en aquests moments tan sols quatre persones s’encarreguen de la conservació de l’Hort Comunitari. Segons n’Antonio això es deu a la falta de compromís dels participants, que normalment busquen plantar i treballar amb la terra però no volen saber res de la feina bruta. «La gent està molt ocupada amb les seves vides. Els que ens ocupem de l’hort quasi tots estem a l’atur, tenim molt de temps lliure» afirma en Xavi.

Actualment l’hort té diversitat de planters: molta col, pèsols, pebres, albergínies, carxofes, lletugues… Degut a que l’espai no disposa d’aigua corrent la treuen d’una font pública de la plaça del costat, omplint garrafes d’aigua i transportant-les amb carrets. Durant l’estiu els regs es fan els dimarts, els dijous i els diumenges, mentre que durant l’hivern els regs són més flexibles. És per això que sent quatre persones les que hi treballen la feina es fa dura. El conreu que es fa a l’espai és intensiu i rotatori, seguint el mètode Caballero, per això necessiten que no es malbarati la terra i hi afegeixen compost orgànic fabricat al mateix espai com excrements de cavall.

A dia d’avui els horticultors okupes no saben qui és el propietari del solar, que ha col·locat unes tanques publicitàries a l’espai per treure beneficis. Degut a que en els més de 7 anys de vida de l’hort no han rebut cap querella per part del propietari, pensen que deu preferir que hi hagi un hort urbà que no tenir-ho abandonat, però són conscients que «el dia que no ens vulgui vendrà amb una excavadora i ho tirarà tot». Pel que fa a les relacions amb el veïnat no han tengut problemes, sinó tot el contrari. Fins i tot col·lectius com l’Església evangelista, col·legis i practicants de yoga han demanat visitar l’espai o fer-ne ús.

Pel que fa al tema social i al moviment okupa, no volen veure’s involucrats amb el tema. Es centren en ser un hort obert al barri, no volen ni fer negoci ni ficar-se en temes polítics o socials, ja que com afirma en Xavi «si organitzam reunions, activitats o jornades polítiques ens tancaran l’hort, ens dedicam a cultivar i passar l’estona».

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s